Q1. Who is eligible to be covered by DNIRC EBP health insurance?
Ans: To be considered eligible, the applicant or member must be an employee who possesses a valid Dubai residence visa.
Q2. What is the coverage area for basic healthcare services?
Ans: The coverage includes the UAE and select home countries within South East Asia (SEA) for in-patient treatment.
Q3. What is the waiting period for pre-existing and chronic conditions?
Ans: Pre-existing and chronic conditions are covered with a nil waiting period for existing members previously covered under any insurance scheme. New members or additions might be subject to a 6-month waiting period.
Q4. How does coinsurance work for in-patient treatment?
Ans: Coinsurance requires a 20% co-pay payable by the insured, with a cap of AED 500 per encounter and an annual aggregate cap of AED 1,000. Beyond these caps, the insurance provider covers 100% of the treatment.
Q5. What is the hospitalisation class for in-patient services?
Ans: In-patient services are received in semi-private or ward rooms, typically in rooms with at least 2 beds.
Q6. Is ground ambulance service covered in the UAE for medical emergencies?
Ans: Yes, ground ambulance services provided by an authorised party for medical emergencies are covered.
Q7. Is there coverage for accommodation of a person accompanying the insured?
Ans: If accompanying an insured child of age 16 years or below or deemed medically necessary, the plan can cover the accommodation costs up to the limit of AED 100 per night.
Q8. Is outpatient treatment included in the coverage?
Ans: Yes, outpatient treatment includes basic healthcare services at authorised out-patient clinics and health centres within the EBP network list. Keep in mind that referral procedures and coinsurance may apply for consultation and diagnostic procedures.
Q9. Are diagnostic procedures covered under outpatient treatment of the EBP plan?
Ans: Yes, diagnostic procedures such as X-rays, MRI, CT scans, and lab tests are covered with a 20% coinsurance applicable.
Q10. What is the coinsurance for pharmaceuticals?
Ans: Pharmaceuticals have a 30% coinsurance that has to be paid by the insured for each prescription, with a cost limit of up to AED 1,500 (including coinsurance).
More From Health Insurance
- Recent Articles
- Popular Articles












-(2)-(2).webp)
-(2).webp)





